Tuesday, October 2, 2012

padang, indonesia 2

salam...

nak recall balik ape yg berlaku kt padang.bukan padang bola ye.sy jarang pg padang bola.hahaha.mari bercerita berdasarkan gambar2 di bawah.

*pemandangan yg cukup indah biler naik kapal terbang.tp yg x best biler telinga berdengung.x larat nak telan air liur.hehe.mase ni on the way nk ke padang*

*tempat stop pertama lepas sampai kat airport.sy minum air cappuccino.8000 rupiah kot.first time gune duit rupiah kat kedai ni la.terpaksa gune duit 100k rupiah.hahaha.xde duit kecik.*

*air mancur.kat sini just amik gambar je.sgt cantik*

*tudung fareeda+spek itam x boleh dipisahkan.hahaha.sbb mase ni muke baru bgn tido*

*comel x rumah tu?eh jap.bukan rumah rasenya.ape eh tempat ni...perasan x pondok yg 1st n 2nd tu bilangan tiang kecik tu x same.ade maksud rasenya, tp sy LUPA.sorry*

*salah satu kenangan di rumah kebudayaan minangkabau ni.kena bayar ok pakai baju ni.38k rupiah.bukan selalu kan dpt pakai.mase ni mbak yg tolong pkaikan sy baju ni yg amik gmbr.siap suruh buat tgn mcm kat atas.*

*kat sini dengar penerangan sorang akak ni mengenai adat minang.khusyuk dgr n mmg best penerangan dr dia.ckp laju tp masih boleh faham.siap ada selingan pantun lagi.mengikut akak tu die ckp adat minang ni bukannye terlalu memihak kepada perempuan tetapi lebih kepada pelindung kepada perempuan.menarik jugak.*

*hotel mase tido di ---> x ingat.hahaha.selama di padang, sy tido kat 3 hotel, di bukit tinggi, padang n tasik maninjau kot.ketiga-tiga hotel mmg puas hati.selesa.yg x best xleh nak charge or iron baju sbb plug kat indonesia pakai 2 pin, bukan 3 mcm kat malaysia.so, sape2 nk travel indonesia or negara eropah, kena beli yg boleh sambung dr 2 pin ke 3 pin.satu lg kat ketiga-tiga hotel ni x sediakan iron dlm bilik.mase kat 1st hotel, sy hntr bju n tudung ke pihak hotel suruh iron.sekali sampai kat sy, yg berkedut-kedut tp wangi.rupanya die pg basuh.hehehe.masalah komunikasi*

*airport minangkabau, padang.sini x panggil airport, tp disebut bandaran (bandar udara).mase ni dh duk dlm kapal terbang nk balik m'sia.mmg x sabar nak balik sbb mase ni dh kehabisan duit.sedih.hehe.mase nak balik jugak, kite kena sediakan 100k rupiah utk bahagian imegresen (cukai la kot).mmg kena asing awl2 duit nnti takut terguna.x ke merana,xleh balik malaysia.hehehe*

*awan lagi.awan nk balik malaysia.*

*sy!hahaha.xde keje.boring2 duk dlm kapal terbang.amik gmbr x tentu hala.*

*yeah.dh sampai bumi malaysia.off to landing.welcome home*

sampai2 aje lcct.terus cari makanan sbb lapar.oh b4 tu cari atm dulu.dh xde duit kan.peringatan utk diri sendiri.len kali simpan duit lebih.dh hbis kot citer pasal padang ni.oh, lupe.sy pg padang ni gune agen pelancongan dr sana.layanan yg sgt bagus.cumenya biler pg padang, hari2 kita akan makan masakan minang.mmg best tp kalau seminggu boleh muak jgkla.overall perbelanjaan pg sana: tiket flight air asia pg balik (rm250 termasuk luggage 15kg pg n 20kg balik), bayar kepada agen (rm400++, tp sy byr rm300 sbb lg rm100, pihak kolej bayarkan), duit nak shopping (rm500++, ikut keperluan masing2).mane x pokai lepas balik dr padang.hahaha.

kla.itu aje pengalaman sy pg padang.daa~

No comments:

Post a Comment