Friday, March 30, 2012

minat+keinginan

Salam...

hari ni fokus betul buat keje kat ofis KITA sbb nk siapkan key in questionnaire.so, weekend ni xdela buat keje bnyak.blh relax2.hehe.esok nk pg amik keta.yeah!excited nk jumpe miss gojes tu.

ok.berbalik kpd tjuk entry kali ni.just nak share my opinion mengenai sambung belajar.normalnye, kite akan masuk alam persekolahan dulu kan.dr tadika, sek.rendah, sek.menengah.pastu ikut minat/rezeki masing2 la kan.sama ada sambung pg oversea, matrikulasi, diploma ataupun mmg x smbung dah.kalau sy, rezeki sy pg matriks dulu, kat changlun, kedah.

dh hbis setahun matriks, mintak u plak.rezeki sy masuk ukm dlm bidang statistik.then, mase final sem degree, sy apply utk smbung master dlm peningkatan kualiti n produktiviti.semua tu ats pilihan sy sendiri.b4 smbung master tu ade jgak dpt interview keje di bank n lecturer pakej di uitm.maybe bukan rezeki sy utk keje.yg lecturer pakej tu sbb sy disarankan habiskan master dulu.

alhamdulillah, sy dpt jga habiskan master sy w'pun bnyak cabaran dn dugaan.pengalaman keje yg sy ade hanya menjadi gra selama 8 bulan.mase sem 3 tu sy dh fokus tesis.dan sekarang, rezeki sy juga utk keje ra di KITA.atas pelawaan prof di KITA tu sbb die penyelia ke-3 sy mase buat tesis master.dn prof jugak sarankan sy sambung phd di KITA sambil keje dgn dia.

setelah berfikir n tanya pendapat org2 di sekeliling sy, sy mmg nak sambung lg study tp kali ni bidang berlainan la.kalau dh siap proposal nnti n hntr permohonan n dpt tawaran, barulah sy officially smbung phd.skrng ni tgh keje lg.hehe.kdng2 kan sy t'fikir x sangka sy boleh smpai tahap mcm ni.

pengalaman keje sy hnya sebagai gra atau ra, dalam ukm.bnyak bnda yg sy belajar.so, sy rase minat sy lebih ke arah penyelidikan.x ada sesiapa pun yg suruh sy smbung ni atau sambung tu.semua yg sy buat selama ni atas keputusan dr sy sendiri.risiko pun akn sy tanggung sendiri.sebab selagi ade minat, selagi tu lah kita akan berusaha mencapai ape yg dicita-citakan.

dulu2, cita-cita sy nak jd dr.hehe.pakar bedahla, pakar sakit puanla.tu la antara cita2 yg sy jwab biler cikgu tanya.skrng, cita2 sy nak bergelar doktor jugak tp doktor falsafah la.hehe.amin.semoga semua ni dipermudahkan oleh-Nya.

so, nak sambung belajar ke, nak keje dulu ke, tu semua atas minat kite mcm mane.kalau minat, mmg nak mcm tu, mmg kite akn usahakan habis-habisan.xde keburukan utk kedua-duanya.atas individu tu lah nak menilai mcm mane.doa pd-Nya, mohon tunjukkan ape yg t'baik utk kita.insyaAllah Dia permudahkan segalanya.

kla.itu aje utk hari ni.selamat malam.daa~

Thursday, March 29, 2012

evening primrose oil

Salam...

hari ni mari bercerita pasal kesihatan.heee.sy baru try EPO ni sbb sy ada eczema.salah satu kebaikan EPO ni adalah untuk melegakan eczema.sy makan EPO jenama Appeton.beli kat farmasi.2 biji sehari.biase sy mkn b4 tido.perubahan yg sy nmpak, warna kulit muka sy yg b'tompok kesan eczema mula b'kurangan n kulit lebih halus sikit.hehe

ade bnyak lg kebaikan EPO ni tp untuk masalah wanita la contohnya mcm haid x teratur.sy x penah makan ape2 makanan tambahan, kecuali masa kecik2 dulu kot.mcm vitamin C.hehe.so, skrng ni kan umur makin meningkat, bolehla try cari supplement utk bdn kita ni.

gmbr EPO yg sy makan malas nk upload.hehe.try google, confirm nmpak bayangannya.heee.dulu sy selalu nk try vco catalyst n mcm2 lg produk tp x t'beli lg.skrng baru nk manjakan kulit muka n badan.

kla.itu aje utk hari ni.daa~

*esok x masuk ofis sbb nk kluar.*

Wednesday, March 28, 2012

proses pembelian kereta

Salam...

semoga terus update blog tiap2 hari.hehe.amin.nak kongsi proses yg sy lalui utk beli keta.1st sy n family uncle di Kajang pg showroom perodua sbb mmg target nk beli myvi tp xtau nk beli yg mane.sebabnye...k.long dh pakai proton, so sy kena pilih perodua.motif?supaya nnti abah boleh gilir2 pakai keta abah, k.long or keta sy.=)

sy pg survey 2 tempat di Kajang.harga keta totally sama cuma yg bezanya adalah free gift yg akan dieorng bg.lepas dh pikir2, tgk2 template, dgr penerangan dr salesman perodua, sy pilih untuk berurusan dengan en.b.hehe.lepas tu pilih nak byr down payment berape n budget tiap2 bulan mcm mane.kalau nk senang, boleh aje pg website perodua sbb ade loan calculator kat situ.

lepas dh pilih keta, tempat nk berurusan, pilih nk pkai skim ape.sy amik skim siswazah sebab proses utk loan lulus senang sikit n tanpa ade penjamin.sales tu uruskan loan sy dengan bank islam n sy kena sediakan sijil2 yg diperlukan. pastu tunggu smpai pihak bank luluskan loan tu.

lepas dh lulus, kena sign agreement plak.oh lupe...kalau sesiapa nk booking nombor cantik boleh mintak tlng salesman tu jgak.sbb sy nak no. yg tertentu, so sy bayar rm250 utk booking no.plat.mase sign agreement, sy kena byr duit insurans utk loan n settle.dh settle sign agreement, sy byr down payment melalui bank draft.so...tu aje kot.sekarang tgh menunggu kereta.hehehe

antara free gift yg akan sy dpt adalah:

-tinted
-smart tag n touch n go (ini penting!)
-payung
-steering lock
-minyak penuh (mesti!) hehe
-hadiah misteri (barangan perodua kot)

actually sy x berapa nak mahir lg bawak keta tp kena beranila.sbb dh lame sy x bwk keta.balik rumah pun bawak slow2 keta k.long.keta pilihan sy adalah myvi SE 1.5 auto.kaler kuning.hehe.kenapa kuning?sbb lain drpd lain, nmpak sporty n smart.kenapa auto?hooo.mestilah sbb keta manual sy fail.nnti mcm naik keta kuda.

thanks to my parents sbb bayarkan duit down payment.hehehe.thanks ma n abah.klaa itu aje.daa~